1. Bu konuda, Albayrak sonrası ekonomide yaşananlarla ilgili kendimi iyi ifade edemediğimi düşünüyorum. Birkaç twitle açmaya çalışacağım.

2. Senaryonun başını anlatmıştım: Global finans çevreleri, 2018 kur krizinden sonra (birçok sebeple gözden düşen ve riskli bulunan) Türkiye’deki risklerini azaltmak için ekonomi yönetiminin politikasını gayet iyi kullandılar. 

3. Bu süreçte Türkiye net borç ödeyicisi yapıldı, aşağıdan görüleceği üzere karşılığı Merkez Bankası kanalıyla satılan dövizlerle sadece özel sektörden net 74B$ borç ödendi. Ülke dışına çıkan toplam rakam kamu+özelin transferleri 100B$ı bulmuş olabilir.

4. Ama pandeminin ekonomi üzerindeki etkisiyle birlikte bu senaryo teklemeye başladı. İçeride kalan döviz likiditesi çok azalmıştı, global finans artık deleveraging içinde kısa bir upswing ihtiyacını görüyordu. Yani 1deydik, 2ye gitmek lazımdı.
5. Aksi takdirde sert sermaye kontrolü gelebilir ve içerde kalan varlıklar için korkulan senaryo yaşanabilirdi. Sanırım bu konuda Albayrak’ı uyardılar, anlatmaya çalıştılar ama uzlaşamadılar. 
6. Bu arada bunları “yabancı güçler” falan diye nitelendirmiyorum. Bana göre içerdeki finans kurumlarının da kısmen sahibi olan bir yapıdan bahsediyorum ve adamlar -anlattığım perspektif için- alacağını kurtarmak ve para kazanmak isteyen tüccardan çok farklı hareket etmiyorlar. 
7. Detaylarını bilemediğimiz şekilde bu yapı RTE ile iletişime geçti ve Albayrak’ın dışında yeni bir ekonomi yönetimi ile bu upswing altyapısında uzlaşmaya varıldı. Burada bir sürü siyasi vs detay olabilir, bilmiyorum, benim açımdan çok da önemi yok. 
8. Bundan sonrasının iyi yönetilemediğini düşünüyorum ve şu anda benim içeriden-dışardan “reform” satanlarla anlaşamadığım nokta da tam burası. 
9. Öncelikle şu net. RTE ve yeni ekonomi ekibi içeriye döviz getirecek bu “reform” makyajı fikrini sevdi, ama bu resmin bütününü gerçekleştirme niyetini hiç gösteremedi. Yargı reformu dendi, Bahçeli susturdu. Ekonomik reform dendi, ortada reel ekonomiye dair olumlu karar yok. 
10. MB faiz sadeleştirmesi (artmadı aslında), BDDKnın taksit kısması, ARnin kalkması gibi ultra yanlışların geri alınması olabilir ama bunlar zaten olması gerekene döndüren teknik kararlardı, transatlantiğin döndüğüne işaret olabilecek hiçbir somut büyük kanıt yok. 
11. MB rezervinin durumu, TÜİK veri yalancılığı, ülkede bağımsız yargının işlememesi, bankalarının aktif kalitesinin bozukluğu, hazine garantisi ile büyüyen bütçe açıkları, pandeminin ekonomiye sert negatif etkisi, güreşçi banka YK üyesindeki gibi liyakat sorunu… 
12. Yönetim yukarıda saydıklarımı çözerse, halka “neden döviz alıyorsunuz ya da var olan dövizi satmıyorsunuz” sorusu anlamlı olabilir, yoksa hayatın gerçekleri şu anda döviz alanı haklı çıkarır durumda. 
13. Ve bu ortamda sesi çok çıkan bir grup gözlemliyorum, bir kısmı yerli bir kısmı yabancı, bu “reform” hareketinin kampanyasını büyük coşkuyla yürütüyorlar. Herşey güllük gülistanlık, yeni ekip herşeyi toparlıyor! Halk döviz satsın, kur düşsün, “herşey çok güzel olacak”çılar.. 
14. Ben herşeyin güzel olmasına karşı değilim, ama savunduğunuz tez çok zayıf beyler. İçerik defolu. Bu şekilde satamazsınız. Söylediğim gerçek sorunların en azından bir kısmı çözülmeli. 
15. Bakın solda Ağustos twiti, “Yerliler aldıkça TL muhtemelen daha da değer kaybedecek”, sağda “yabancılar yavaşça TLye dönüyor, yerlilerin döviz almaması için daha ne lazım?” Arada ters hareket beklediği yerli için ne değişti ki, böyle çelişkili bir soru soruyor?
16. Burada mevzu Ülkü, Robin falan değil. Onlar gibi çok sayıda yerli finans sektör çalışanı ve ekonomi gazetecisi, hatta bazı akademisyenler, “ekonomi düzeliyor” gazını çoğunlukla hiçbir destekleyici somut argüman olmadan servis ediyorlar. 
17. Gelelim sadede. Bundan sonra ne olur? Bakın Telegramdaki ekonomi grubunda döviz yatırımı olan yerlilere yaptığım anketin sonuçları aşağıda.
18. Diyelim benim grup fazla muhalif. Ama neresinden bakarsanız bakın, burada devasa bir güven problemi olduğu açık. Faiz arttırarak ya da kuru propagandayla (pardon sözlü müdahale deniyordu :)) o DTHları ve yastıkaltını bozamazsınız. 
19. Bu şekilde sınırlı upswing taktiği işlemez. Ya uzun süre o yerli direncini kırmak için Türkiye’ye sürekli döviz getirirler, ki bu para bolluğunda imkansız değil, ya da içerde ne kadar riskleri kaldığıyla son operasyonda cebe attıklarını da hesaplar, sessizce çıkarlar. 
20. İlkinde ısrar ederlerse Türkiye’ye yine (parasal olarak) gömülürler, evet, döviz tutan yerliler belki zarar eder ama bu enkazdan o gömdükleri parayı nasıl geri alırlar, hiç bilemiyorum. 
21. Senaryonun işlemesi için ülkeyi yönetenlerin reform adına çok daha fazlasını yapması lazım. Aksi takdirde bu borazanlar boş konuşmaya devam ederler. Su yolunu bulur.