Bazı arkadaşlar aşağıdaki borsalar arası F/K rasyo grafiğini göstererek BISTin çok ucuz olduğunu iddia etmişler. Yine kızanlar olacak ama bunun pek doğru kıyaslama olmadığını izah etmek istiyorum.
Image
2BIST Türk Lirası bazında bir borsa, fiyatlar da, kazançlar da Türk Lirası. Borsaları birbiriyle kıyaslarken farklı para birimlerindeki “risk free rate”e göre F/Kları da göz önüne almak lâzım. 
Örneğin 10 yıllık TL tahvil getirisi %18.54, yani F/K 5.39, ABD 10 yıllık getiri 1.485, F/K 67.3. Bunu reel faizlerle hesaplamak daha da doğru olacaktır ama enflasyon beklentileri vs şimdi girmeyelim.
ImageImage
Durum şu: TLde tahvilde paranız 5.39, borsada 4.8 senede, ABDde tahvilde 67.3, borsada 34 (ya da o civarda, son duruma bakmadım) geri dönüyor. Borsada risk aldığınız için TLde sadece %11, ABDde %50 daha kısa sürede para geri dönüyor. 
Bu hesabı diğer ülkeler/borsalar için de yapabilirsiniz. Hemen hepsinin tahvil faizleri TLye göre çok düşük olduğu için sonuç fazla değişmez. 
ABD borsa risk primini BISTte istemeye kalksanız, BISTte F/K nın ~2.7 olması gerekir. Buradan borsamız çok pahalı sonucuna gelmiyorum, ucuzluğu sadece farklı paralarda F/K karşılaştırarak bulamazsınız diyorum. 
Şöyle de bakabilirsiniz: BISTte 4.8 F/K ile yatırım yaptığınız şirket (bu sene de aynı oranı tutturabilirse) şirket değerine oranla %20.83 getiri elde edecek demek. Tahvil faizinin %2.3 fazlası sadece. Alınacak bir çok riske değer mi?